אנו שמחים לשתף את הידע, התיאוריה, הכלים והדוגמאות ליצירת בתי ספר אשר שמים את הדגש בלמידה במכוונות עצמית. מוזמנים לקרוא וליצור קשר עמנו למסלולי התפתחות מקצועית, הן ברמת המורה הבודד והן ברמת צוות בית הספר.
מהי מכוונות עצמית בלמידה?
“במובנה הרחב ביותר, מכוונות עצמית בלמידה מתארת תהליך שבו הלומדים לוקחים את היוזמה, עם או ללא סיוע של אחרים באבחון צרכיהם הלימודיים, גיבוש מטרות למידה, זיהוי משאבים ללמידה, בחירת ויישום אסטרטגיות למידה מותאמות והערכת תוצאות הלמידה”
(Knowles, 1975)
בשנת 2020 אימצה האגודה הבין לאומית למכוונות עצמית בלמידה (ISSDL) לצד הגדרה זו הגדרה רחבה אף יותר על פיה:
“מכוונות עצמית בלמידה היא תהליך למידה מכוון שנוצר ומוערך על ידי הלומד” (ISSDL, 2020)
מכוונות עצמית נבדלת מלמידה עצמאית. בעוד ש”לומד עצמאי” פועל באופן עצמאי במרחב למידה המוגדר על ידי המבוגר והמערכת, “לומד במכוונות עצמית” מגדיר את מרחב הלמידה בעצמו.
איך נדע שהלמידה הינה במכוונות עצמית?
להיות לומד במכוונות עצמית זוהי תודעה- דרך חשיבה שניתן לפתח ולאמץ, כיצד לגשת ולפתור בעיות, להתמודד עם אתגרים, לצאת למסע של חקר, לצלול לעומק הלמידה ולרוץ ריצת מרתון של פרויקט ארוך טווח.
אנו רוצים להוביל את הלומד לרמת תודעה שלומד במכוונות עצמית הינה מרכיב עמוק באישיותו כדרך חיים. התודעה של לומד במכוונות עצמית מרכיבה מספר איכויות ובראשן האחריות האישית על הלמידה.
ברמת ההתנהגות, אלו המיומנויות שהלומד במכוונות עצמית משתמש בתהליך הלמידה. יש מספר רב של מיומנויות, אנו איגדנו את כולן תחת חמישה נושאים המכילים את גישת הלומד במכוונות עצמית:
כימי”ה: כבוד, יוזמה, מחשבה גמישה, יצירתיות והתלהבות. (לקריאה נוספת)
מדוע חשוב כיום להוביל ללמידה במכוונות עצמית?
אנו מאמינים כי למידה במכוונות עצמית היא סגנון הלמידה שיש כיום לשאוף אליו בבתי-הספר. הנה 4 סיבות מרכזיות מדוע עלינו להפנות את משאבינו וזמננו לטובת תהליך הוראה-למידה זה:
הידע מונגש: בעוד שבעבר המורה החזיק בידע, כיום כל לומד חשוף לידע רב, מגוון, המונגש בקלות ומאפשר לו גישה בלתי מוגבלת לחקר וללמידה עצמאית.
בשלות טכנולוגית: השינוי המשמעותי שיצרה הקורונה הינה בשלות טכנולוגית, הן מצד המורים והן מצד הלומדים, יכולות של שליטה טכנולוגית והתנהלות במרחב היברידי, היברידיות המאפשרת למורה ניצול זמן אפקטיבי בדגש על יכולות הלומד ללמוד באופן עצמאי.
מציאות משתנה: הקורונה העצימה את ההבנה לגבי מציאות משתנה כל העת ודורשת מאיתנו התאמות, גמישות, למידה מתמדת. בתי הספר יכולים להיות רלוונטים ללומדים שלהם על ידי כך שיכינו אותם לעולם עם מציאות משתנה, עולם של אי ודאות. מחלקת החינוך של ה OECD יצרה מצפן חינוכי שיוביל את בתי הספר בעולם לרלוונטיות ולהתמודדות עם מציאות זו. למידה במכוונות עצמית הינה הדרך למימוש חזון מצפן 2030.
לא חממה, מימוש כאן ועכשיו: האינטרנט מאפשר כיום לכל לומד להשפיע על העולם, החל מילד בכיתה א’ ובוודאי לנער בכיתה יא’. השפעה במעגלים שלפני מספר שנים היו דמיוניים, ברמת קהילה, עם, אנושות. בית הספר כבר אינו רק חממה לקראת החיים הבוגרים, אלא מהווה כר לפעולה למימוש עצמי והשפעה על העולם כבר בזמן הלמידה. למידה במכוונות עצמית מחברת בין ההזדמנות לעשייה בפועל.
מהן אדוות ההשפעה של למידה במכוונות עצמית?
למידה במכוונות עצמית יוצרת מעגלי השפעה לטובה, הנה 3 מרכזיות מהן:
אקלים מיטבי: למידה במכוונות עצמית מובילה ליצירת אקלים מיטבי לקהילת בית הספר- מורים, תלמידים והורים, משום שהיא מקדמת אקלים של אוטונומיה, אמון, אמפתיה ואהבה.
שיפור בהישגים ובמבחני הבגרות: למידה במכוונות עצמית עומדת במבחן השורה התחתונה- מבחני הבגרות והישגים לימודיים. מחקרים מוכיחים שדרכי למידה אלו אינם באים על חשבון הישגים אלא להיפך, הם מעודדים מצוינות, יצירתיות ומוטיבציה ללמידה.
יכולת שינוי בעולם: תהליכי למידה במכוונות עצמית פורצים את הגבולות הרחק מעבר לחממת מסדרונות בית הספר ויוצרים שינוי בעולם, בין אם מדובר בהצלחה קטנה בקהילה, ובין אם מדובר בשינוי בהיקפים גדולים יותר.